LOMO / ЛОМО

LOMO (ven. ЛОМО)

 "Lomo-kameroissa, ja näillä kuvaamisessa ei ole kysymys pelkästä kuvien ottamisesta, vaan täysin omasta kuvauksen filosofiasta. Alkuperäinen, Neuvostoliitossa 80-luvulla kehitetty kansankamera LC-A (Lomo Compact Automatic) keräsi nopeasti julkistamisensa jälkeen vankan kannattajajoukon. Sen lisäksi, että kamera oli kansan kukkaroille sopiva, piti tämä sisällään legendaarisen eläviä kuvia tuottavan Minitar-optiikan, sekä vaikka täysin pimeässä kuvaamisen mahdollistavan valotusautomatiikan. LC-A innosti ihmisiä niin idässä kuin lännessäkin räpsimään kuvia vapaammin kuin koskaan ennen, valo-olosuhteista riippumatta, ja kuvauskulmista sen suuremmin murehtimatta.

Sittemmin lomografiaksi (lomography) nimetty filosofia on kerännyt maailmanlaajuisesti kymmenien tuhansien aktiivisten kuvaajien harrastajajoukon. Lomografian filosofia kiteytyy kuitenkin ehkä parhaiten kuvaajan ohjenuoraksi laadittuun kymmeneen käskyyn:"

Oon hurahtanut lomo-kuviin jo kauan aikaa sitten, mutta en ole vieläkään saanut tilattua itselleni omaa lomo-kameraa. Ehkäpä joulupukki (Kariii?) ois kiltti ja hommais mulle semmoisen? Ei ole hinnoillakaan pilattu noita söpöläisiä. Superkaupasta löytää lomo-kameroita jos itselleen semmoisen tahtoo hommata joululahjaksi! Minkälaisen kameran sinä valitsisit?

Rakastan lomo-kuvien tunnelmaa, värejä ja sitä, ettei koskaan voi arvata ennalta millainen kuva kehityksestä tulee. En ole omistanut filmikameraa sitten ala-asteen, mutta kauan olen sellaisesta haaveillut. Jopa kertakäyttökameralla saa tunnelmallisia kuvia ja on aina selata kuvia konkreettisesti albumista kuin tietokoneen syövereistä. Nykyteknologia on muuttunut omasta mielestäni tönköksi ja aina on pakko olla supersiistit gigalediteeveet, tietokoneet ja mahdollisimman paljon pikseleitä kamerassaan. Kaipaako joku muu filmikamera-aikaa?

2 kommenttia:

  1. oi vitsi tommonen ois kiva! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sit vaan lomoilemaan! :3 ei oo hinnoilla todellakaan pilattu noita kameroita!

      Poista

♥ puss