HDR 2

Monet on kyselleet HDR-kuvauksesta ja sen saloista. No, itse oppin tämän jännittävän kuvaustavan koulussa, ja jäin heti koukkuun. En osaa selittää hienostuneesti, miksi ja miten HDR-kuvausta tehdään, joten  yritän omin sanoin selitellä sitä parhaani mukaan.

Mikä on HDR-kuva?

HDR tulee sanoista High Dynamic Range, suuri dynaaminen alue. Hdr tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa on dynamiikkaa enemmän kuin tavalliset monitorit ja tulostimet pystyvät esittämään. Dynamiikalla tarkoitetaan tässä sitä kuinka laaja kirkkausalue voidaan esittää niin, että kuvan yksityiskohdat vielä erottuvat.
lähde xxx 

Itse en välttämättä ymmärtäisi ylempää tekstiä, jos en tietäisi jotain HDR-kuvauksesta. Joka tapauksessa, idea on se, että kuvaa ottaessa pyritään saamaan erilaisia valotusalueita. Tiedät varmaan tunteen, jos olet kuvannut taivasta, valotat taivaan oikein, mutta muut kohdat jäävätkin pimentoon. Yrität korjata pimeän kohdan valotusalueen, mutta taivas palaakin puhki. Tämän takia ruvetaankin HDR-kuvantamaan:

Tarvitset kameran, jalustan ja kuvien loppukäsittelyyn jonkin sortin muokkausohjelman (esim. Photoshop, Photomatix). Jalustan kanssa kuvat ei tärähdä ja lopputulos on toivottu. Tähtäät kameran, tarkennat ja räpsäiset kolme kuvaa (enemmänkin saa ottaa!), joissa on kaikissa eri valotus. Omassa kamerassani (Canon EOS 600D) löytyy tähän tarkoitukseen oma asetus MENU-näppäimen takaa. Löydät AEB-napin (Valotuksen korjaus) ja säädät valotuksen kuten itse haluat. Simppeliä.
Kamera jalustalle, AEB-säädöt kaakkoon ja räpsäiset kuvat. Vau, helppoa!

Kuvat koneelle ja Photoshop auki. 

Ja klik vaan, valitset kuvaamasi kuvat ja teet haluamasi säädökset! Kuulostaako vaikealta?
Itse tutustuin noin kaksi vuotta sitten HDR-kuvaukseen ja ihastuin täysin. HDR-kuvat ovat eläväisiä, niistä löytyy monia ulottuvuuksia. Kuten valokuvauksen opettajani totesi:"Ne ovat kuin tauluja. Maalattuja tauluja". Todellisuudessa vain kolme kuvaa lätätään yhteen ja muokataan siitä silmiin sopiva kokonaisuus. Olenkin jo aiemmin postannut pari HDR-kuvaa, ja näitä on kyllä tulossa lisää. HDR-kuvausta kannattaa kokeilla, jos tahtoo oppia valokuvauksen kannalta jotain uutta. En ikinä uskonut julkaisevani kuvaa, jossa on likaisia laseja/astioita pöytä täynnä, mutta eihän toi niin hullulta näytä, kun HDR-kuvantamista oon käyttänyt.

Tyhmempikin osaa hdr-kuvantamista, kunhan vaan tajuaa jutun idean ja pointin. Itse en osaa selitellä tarkemmin HDR-kuvausta, mutta yksinkertaista se on. Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein, samoin esimerkkikuvia (googleta!).

Tässä muutama kätevä linkki, joista saattaa olla hyötyä:

7 kommenttia:

 1. Mitä sä olet opiskellut ja missä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon opiskellut lukiossa ja Omniassa mediaa :>

   Poista
 2. Aika näppärän oloinen kuvien muokkausvinkki, pakko kokeilla! :) En ite asiassa oo aiemmin kuullutkaan hdr- kuvauksesta, ei edes valokuvauskurssilla ollut kouluaikaan mitään puhetta tuosta. :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aika kummaa :O Kyllä meillä lukion ekalla valokuvauskurssilla kerrottiin tästä vähän :) Kannattaa kokeilla!

   Poista
 3. Uu. Tykkään tuosta ensimmäisestä kuvasta. Tarkoitan tuota missä on punaiset pilvet yms. siis~ :3 Ja muutki on jotenki spesiaaleja omalla tavallaan et ne on hienoja. Täytyy tässä ohimennen mainita, että itekkin omistan samaisen kameran (Canon EOS 600D~), mutta itselläni ei tähän mitään jännempiä lisäyksiä ole vielä tullut... vaikka kuolaankin uutta objektiivia, mutta Matti huutaa kukkarossa. :< Ja ku kaikki raha menee aina vaan koulukirjoihin ja kaikkeen turhanpäiväiseen sälään. :D Voihan lukio.

  'Asiasta ananakseen' tapaus kävi taas. Voisentään. Mutta tästä kiinnostuneena voisin joskus itsekkin testailla kyseistä kuvaustapaa. 8>

  Jaksamista sinne~ :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaa ihmeessä! :) Varmasti tulee hyviä kuvia tuolla 600D:llä, itse ainakin oon ollut supertyytyväinen ja HDR-kuviakin on helpompi ottaa kuin entisellä järkkärilläni Nikon D40:llä. Kaikki ylläolevat kuvat on otettu tosiaan 600D:llä ja ihan perus kittiputkella, joten etköhän säkin onnistu :> Näytä mulle niitä kuvia joskus!

   Poista
 4. Sulle ois tunnustus mun blogissa:
  http://ajaviagem.blogspot.fi/2013/01/liebster-blog.html :)

  VastaaPoista

♥ puss